”Înaintea promovării legii în Parlament, toate partidele parlamentare și sindicatele din educație au semnat Pactul pentru Educație. Pe data de 5 ianuarie 2011, guvernul își asuma răspunderea în Parlament pe Legea Educației Naționale, Legea nr.1 din 2011. Nici nu se uscase bine cerneala tipografică pe monitorul oficial și mafiile din educație, formate din cadre universitare și lideri sindicali, au trecut la modificarea legii prin ordonanțe de urgență și legi. Pînă azi, nu mai puțin de 11 OUG și 11 legi au modificat Legea Educației Naționale, aducînd din nou sistemul de educație la cheremul sistemului mafiot, bine consolidat și în ziua de azi. Așa se face că sistemul de educație își menține diagnosticul: ineficient, nerelevant, inechitabil și de slabă calitate”, a afirmat fostul șef de stat într-o postare pe Facebook.
El a susținut că soluția rapidă de modernizare a educației ar fi revenirea la forma inițială a Legii Educației Naționale, așa cum aceasta a fost elaborată de Comisia condusă de Mircea Miclea.
”Altfel, revendicările salariale trîmbițate chiar de cei care au distrus sistemul național de educație n-ar trebui luate în considerare, pentru că banii se duc într-un sistem enorm, care produce diplome cu minimă valoare de întrebuințare, șomeri și tineri cu o calificare precară”, a subliniat Traian Băsescu, în contextul în care sindicatele din educație amenință cu proteste din cauză că proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor se concentrează din punct de vedere al majorărilor salariale asupra sănătății.